לילך שם טוב חברת עורכי דין – פתרונות יצירתיים במשפט

שאלות ותשובות: עזבונות, ירושות ומסים בעולם גלובלי

[vc_row][vc_column][vc_column_text]שאלה: אמי אזרחית ארה”ב אשר מתגוררת מחוץ לארה”ב. איזה חוק יחול על עזבונה כאשר תלך לעולמה

תשובה: באופן כללי, החוק במרבית מדינות העולם קובע כי החוק שיחול על עזבון מנוח הינו החוק שבו היה המנוח תושב קבע במועד פטירתו. לכלל זה עשויים להיות חריגים הקשורים לנכסי נדל”ן הנמצאים מחוץ למדינת התושבות, למשל. אולם, על מנת לקבל תשובה מלאה לשאלה זו יש לבדוק מה קובע החוק המקומי במדינת התושבות של המנוח.


שאלה: אני תושב מדינת אחרת, אינני אזרח ארה”ב ואינני מחזיק בגרין קארד. קניתי נכס נדל”ן בארה”ב. במידה ואלך לעולמי, האם יחול מס עזבון על הנכס הנ”ל? 

תשובה: כן. ארה”ב מחילה הן מס מתנה והן מס עזבון על נכסי נדל”ן הנמצאים בשטחי ארה”ב גם אם הם בבעלות מי שאיננו אזרח. תושב זר יקבל פטור ממס על נכסים עד שווי של 60,000$ וכל שווי מעל פטור זה יהיה כפוף למס בגובה של 40%. יצויין כי המס חל על שווי הנכס במועד הפטירה. ישנן דרכים להקטין, לדחות או למנוע תחולת מס מתנה ומס ירושה על נכס זה.


 

שאלה: אבי,תושב מדינה אחרת, נפטר כאשר בעזבונו קיים נכס נדל”ן בארה”ב. הוא לא השאיר צוואה. מי ירש אותו?

 

תשובה: לשאלה זו יש שני מישורים. ראשית, יש לבדוק, על פי חוקי  מדינה אחרת, איזה חוק יחול על חלוקת הרכוש (ראה שאלה 1). שנית, יש לבדוק, על פי החוק שחל על העזבון, מיהם יורשיו של אדם שנפטר בהעדר צוואה. יש עוד לציין כי ארה”ב תבקש חוות דעת ממומחה בדין במדינת התושבות של המנוח אשר יבהיר לה מה החוק שיחול במקרה זה.


שאלה: אבי,תושב מדינה אחרת ,נפטר כאשר בעזבונו קיים נכס נדל”ן בארה”ב. מה עליי לעשות על מנת להעביר נכס זה ליורשיו?

תשובה: ככלל, בהעדר נסיבות מיוחדות, יש לפתוח בהליך קיום צוואה מקומי במדינה שבה נמצא הנכס. הליך זה דומה להליך קיום צוואה רגילץ יש להגיש בקשה לקיום הצוואה או לצו ירושה (אם אין צוואה) ולבקש מבית המשפט למנות מנהל לעזבון. חלק ממדינות ארה”ב דורשות כי מנהל העזבון יהיה אדם שהינו תושב באותה מדינה. בהעדר התנגדויות לבקשה, תתקבל הבקשה ואז יהיה לפעול על פי הכללים הרגילים באותה מדינה הנהוגים לצורך העברת נכס נדל”ן, כולל קבלת אישורים על תשלומי מס עזבון כנדרש. (ראה שאלה 2)


 

שאלה: ברשותי חשבון בנק בארה”ב. אינני אזרח ארה”ב ואינני מחזיק בגרין קארד. במידה ואלך לעולמי, האם יחול מס עזבון על הכספים בחשבון זה?

תשובה: לא. חשבונות בנק המוחזקים בארה”ב על ידי תושב זר, פטורים ממס עזבון בארה”ב.


שאלה: דודי מתבגר. הוא הזכיר בפני כי יש ברשותו חשבון בנקא בארה”ב שבו יש כ-10,000$. הוא מעוניין להוריש לי את הכסף האמור. כיצד ניתן לעשות זאת?

תשובה: ברוב המוסדות הפיננסיים בארה”ב ניתן לקבל טופס שבו מגדירים מוטב לחשבון במקרה של פטירת הבעלים. טופס זה קיים בדרך כלל הן בחשבונות בנק רגילים (עו”ש), חשבונות חיסכון, קרנות פנסיה, ביטוחי חיים וכן חשבונות השקעה (מניות וכו’).  המוטב יכול להיות אדם מסוים (לדוגמא, מר יוסי כהן) או קבוצת מוטבים (למשל, כל ילדי, בחלקים שווים). הגדרת המוטב בחשבון תמנע ברוב המקרים את הצורך לפתוח בהליך לקיום צוואה או צו ירושה (ראה שאלה 4)


 

שאלה: יש ברשותי נכסים בארה”ב. האם כדאי לי להכין צוואה נפרדת ביחס לנכסים אלו?

תשובה: צוואה נפרדת איננה נדרשת על פי החוק. אולם, כתיבת צוואה כאמור יכולה להיות רעיון טוב כאשר ברשותך נכסים בכמה מדינות. היתרונות של צוואה נפרדת כזו הם שצוואה כאמור יכולה להגדיר מנהל עזבון מקומי לנכסים שנמצאים מחוץ למדינת התושבות, היא יכולה לדון בעניינ מס עזבון (שלא בהכרח חלים במדינת התושבות) וכן לרוב היא תהיה בשפה האנגלית – דבר שימנע צורך תרגומה משפת המקור במועד הפטירה. יתרון נוסף הוא שבמידה וקיים צוואה כאמור, לא תתעורר שאלה באשר לחוק שחל על יורשי המנוח בהעדר צוואה (ראה שאלה 3).


שאלה: אני אזרח ארה”ב אשר מתגורר מחוץ לארה”ב. האם אני חייב צוואה באנגלית?

תשובה: לא. אין דרישה חוקית כזו. אולם, יחד עם זאת, מומלץ לאזרחים אמריקאים להכין צוואה באנגלית אשר לוקחת בחשבון את מצבם המיסויי המיוחד, בייחוד אם הם נשואים למי שאיננו אזרח, ויכלול הגדרות לגבי הדין שיחול על העזבון ויפתור נושאים אחרים אשר בדרך כלל לא מתעוררים אצל תושב רגיל שאיננו אזרח ארה”ב. יצויין כי צוואה באנגלית אשר תוגש לבית הדין במדינת התושבות וודאי תדרוש תרגום לשפת המקום.


 

שאלה: אני אזרח ארה”ב הנשוי ללא-אזרחית. האם אשתי יכולה לרשת אותי מבלי לשלם מסי עזבון? 

תשובה: כאזרח אמריקאי, הנך זכאי לפטור של עד 5.34 מיליון דולר ממסי עזבון. הכלל הוא כי כאשר בן הזוג של המוריש הינו אמריקאי, יכול לרשת את בן זוגו מבלי לשלם מס עזבון מידי, גם אם העזבון הוא מעל לתקרת הפטור. אולם, במקרה של בן זוג שאיננו אמריקאי, לא ניתן לעשות כן וכל סכום מעבר לתקרת הפטור, גם אם הוא עובר לבן הזוג, יהא חייב במס בגובה 40%. ישנן דרכים, באמצעות צוואה, לדחות את תשלום המס, גם אם הוא מעבר לתקרה.


 

שאלה: אשתי ואני אזרחי ארה”ב ואנו גרים מחוץ לארה”ב. האם אנו חייבים במס עזבון בארה”ב? 

תשובה: כן. אזרחי ארה”ב, בלי התחשבות במדינת התושבות שלהם, חייבים בכל סוגי המס (מס הכנסה, מס עזבון, ביטוח לאומי, מס מתנה ומס “קפיצת דורות”) על נכסיהם והכנסותיהם הכלל עולמיות. כאזרחים, אתם נהנים מזיכוי ממסי עזבון גבוה של 5.34 מיליון דולר לאדם (כך שזוג אזרחים יהנה מסכום כפול) אך כל סכום בעזבון העולה על סך זה, יחוייב במס עזבון של 40%.


 

שאלה: בעלי מחזיק בגרין קארד ואני אזרחית ארה”ב. שמעתי שאני יכולה לתת לו מתנות בלי הגבלה, האם זה נכון?

תשובה: לא. אזרח ארה”ב רשאי לתת מתנות ללא הגבלה רק לבן זוגו שהוא אזרח ארה”ב. מתנות לבן זוג שאיננו אזרח מוגבלות לסך של 145,000$ בשנה. כל סכום מעבר לכך יהא חייב במס מתנה


שאלה: אני תושב מדינה אחרת, ירשתי חשבון פנסיה אמריקאי מקרוב משפחה, המוסד הפיננסי מתעקש לנכות 30% מס  במקור, האם אפשר להימנע ממס?

תשובה: כן. באם מדינת התושבות שלך חתומה על אמנת מס עם ארה”ב, ייתכן והאמנה מונעת מיסוי של כספים אלו או מפחיתה את שיעור המס שינוכה במקור. על מנת לממש את הטבת המס שבאמנה יש צורך להשיג מספר זיהו אמריקאי ולהגיש מסמכים מסוימים לרשויות המס בארה”ב.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

No Comments

Post A Comment